Do tradycyjnych dań kuchni polskiej powracamy bardzo chętnie – są nie tylko smaczne, ale i myślami przenoszą nas w czasy dzieciństwa. Ich przygotowanie jest jednak dosyć czasochłonne, dlatego też nie sięgamy po nie zbyt często. Tymczasem okazuje się, że nawet przy braku czasu można odżywiać się smacznie, sięgając po potrawy, które znamy i uwielbiamy.
Smacznie i tradycyjnie
Każdy z nas pamięta ze swojego rodzinnego domu nieco inne dania. U jednych na stołach gościł bigos, u innych natomiast popularne były rolady z kluskami. Bez względu na to, które dania kuchni polskiej uwielbiamy, nie ulega wątpliwości, że ich przygotowanie zajmuje naprawdę sporo czasu. Dlatego też tak często rezygnujemy z tradycyjnych klusek na rzecz ryżu czy makaronu, które przygotujemy w dosłownie kwadrans. Pamiętajmy jednak, że z pomocą przychodzą nam mrożonki, które są nie tylko smaczne, ale zachowują też wszelkie wartości odżywcze. Co istotne, mrożone dania smakują niemal tak samo jak te, które znamy z rodzinnego domu. Jeszcze do niedawna oferta mrożonek nie była zbyt bogata, dziś jednak coraz więcej potraw możemy zakupić właśnie w tej wersji.
Dlaczego warto postawić na mrożonki?
Dania mrożone cieszą się coraz większą popularnością wśród konsumentów, którzy nie chcą wypełniać swojego menu potrawami przetworzonymi. Ich przygotowanie co prawda nie zajmuje zbyt wiele czasu, jednak zwykle do ich produkcji wykorzystuje się różnego rodzaju wzmacniacze smaku i konserwanty, które nie służą naszemu zdrowiu. Tymczasem dania mrożone również można przygotować w kilka chwil, a dodatkowo oparte są one głównie na składnikach, które na co dzień wykorzystujemy w kuchni.
Zalety mrożonek to przede wszystkim:
- łatwość przygotowania – wystarczy wrzucić je do wrzątku i gotować przez określony czas bądź upiec w piekarniku,
- możliwość doprawienia wedle uznania – wiele dań gotowych wymaga dodatkowego przyprawienia,
- możliwość zaserwowania według uznania,
- różnorodność na talerzu,
- możliwość powrotu do smaków dzieciństwa.
Potrawy mrożone możemy przechowywać w zamrażalniku przez dłuższy okres czasu, zgodnie z datą przydatności do spożycia. Dlatego też istnieje możliwość zrobienia ich zapasu, tak aby przez cały tydzień móc w krótkim czasie przygotować smaczny posiłek dla całej rodziny.
Do wyboru, do koloru
Menu wielu z nas jest ubogie i monotonne, zwłaszcza jeśli chodzi o dania obiadowe. Bardzo często sięgamy po makaron z sosem, ryż z mięsem mielonym czy gotową zupę. Potrawy te pozwalają szybko zaspokoić apetyt, lecz z biegiem czasu sięgamy po nie z coraz mniejszą chęcią.
Doskonałą alternatywą będą chociażby pierogi mrożone ruskie, pyzy z mięsem czy kluski leniwe z owocami, które można przygotować bardzo szybko, urozmaicając swoje menu. Pamiętajmy, że mrożonki są doskonałym wyborem dla całej rodziny. Kupując większe opakowania, każdy może wybrać dla siebie danie, na jakie akurat ma ochotę. Dzięki temu zawsze mamy spory zapas w zamrażarce, a nasi bliscy jedzą to, co naprawdę lubią. Co ciekawe, dania mrożone mogą stanowić pełnowartościowy posiłek, lecz jednocześnie mogą być bazą do stworzenia nieco bardziej wymyślnych potraw, w zależności od naszego kunsztu kulinarnego, chęci czy możliwości czasowych.
Nawet, jeśli gotowanie nie sprawia nam większego problemu, to dobrze jest mieć w zamrażarce kilka paczek mrożonek na tak zwaną czarną godzinę, która może mieć miejsce w każdym momencie. Po dania gotowe chętnie sięgamy szczególnie latem, gdy chcemy maksymalnie wykorzystać piękną pogodę, a nie poświęcać czas na gotowanie.