Dieta to jeden z fundamentów naszego zdrowia. Prawidłowe odżywianie warunkuje także nasze dobre samopoczucie, energię do działania oraz piękny, zdrowy wygląd. O diecie wegańskiej słyszy się w ostatnim czasie coraz więcej. Staje się powoli coraz bardziej modnym stylem odżywiania, zaś weganizm nawet stylem życia. Przyjrzyjmy się tej nietypowej diecie eliminacyjnej.
Dlaczego dieta wegańska jest zdrowa?
Nie od dzisiaj wiemy, że od tego, co jemy zależy bardzo wiele. Odpowiednia dieta pomaga zachować nie tylko ogólne zdrowie, ale nawet pozwala przywrócić je, gdy przeciążone przetworzonym jedzeniem i ciężkimi niezdrowymi posiłkami ciało odmawia posłuszeństwa i zacznie się buntować. Dieta wegańska to dieta stricte roślinna. Weganie eliminują ze swojej listy zakupów nie tylko mięso i ryby, ale także wszelkie produkty odzwierzęce takie jak jajka, nabiał, czy też miód.
Po wykreśleniu z jadłospisu wszystkich tych elementów pozostają same rośliny – orzechy, strączki, warzywa, owoce i zboża. Jeśli jednak myślisz, że dieta wegańska jest nudna, możesz się mylić. Mamy cały ogrom różnych orzechów, kasz, warzyw i owoców, a także strączków i kiełków, o których – jedząc mięso i nabiał- po prostu nie pamiętamy. Kolorowe i świeże warzywa dostarczają o niebo więcej witamin, enzymów i minerałów niż typowa dieta zachodnia obfita w ciężkie i zapychające tłuszcze zwierzęce, długo trawiące się zwierzęce białko i nabiał. Zamiast gotowych dań mięsnych pojawiają się zaś gotowe dania wegańskie. Wygoda pozostaje- zmienia się tylko (a może aż) skład posiłków na ten zdrowszy i czysto roślinny
Kluczem jest odpowiednio zbilansowana dieta
Najważniejsze jest to, by zapewnić sobie odpowiednią ilość wszystkich istotnych składników pokarmowych. Na początku może się to wydawać trudne, jednak kiedy już nauczysz się ile czego powinno się jeść, by nie zabrakło białka, żelaza, magnezu, wapnia i potasu, przekonasz się, że na wegańskiej diecie nie tylko nie będziesz chodzić głodny, ale też odzyskasz zdrowie.
Kolorowe surówki, kiszonki, różne rodzaje super zdrowych kasz, orzechy, a także kiełki będące wręcz bombą witaminową uzupełnione bogatą w białko wegańską zupą z soczewicy, falafelami z cieciorki, burgerami z białka pszenicy lub innym wysokobiałkowym posiłkiem dają pełnowartościowe danie, które nasyci nawet sportowców. Co ciekawe, wegańskie desery można traktować jak posiłki – nasiona chia nasączone mlekiem kokosowym mogą być nie tylko pysznym dodatkiem do owoców, ale też pożywnym śniadaniem.
Bogata oferta gotowych dań wegańskich przychodzi z pomocą wszystkim zapracowanym. Półki z wegańskimi zamiennikami mleka, wędlin i serów w ciągu ostatnich kilku lat zapełniają się coraz nowszymi ( i co najważniejsze coraz zdrowszymi) posiłkami. Nawet w sklepie na rogu znajdziesz już zupy wegetariańskie gotowe do odgrzania w pracy lub w domu, a wegańskie przekąski i słodycze nie należą już do rzadkości.
Wady i zalety diety wegańskiej
Przyjrzyjmy się konkretom. To subiektywna lista – najlepiej będzie jeśli sam spróbujesz na jakiś czas odstawić wszystkie odzwierzęce pokarmy i sprawdzisz sam.
Do wad diety wegańskiej niewątpliwie należą:
- trudność w żywieniu “na mieście” – większość restauracji jeszcze wciąż nie dostosowała menu do potrzeb wegan, choć na szczęście pojawia się coraz więcej wegańskich restauracji i lokali typu bistro, a w kawiarniach oferowane jest roślinne nie-mleko i ciasta;
- trudne początki w zbilansowaniu, które jednak znikają, kiedy tylko nauczysz się jakie składniki odżywcze zawarte są w poszczególnych produktach;
- konieczność suplementacji witaminy D3 i B12, którą ciężko jest uzyskać jedząc wegańsko.
Zajmijmy się jednak zaletami – zobacz dlaczego warto spróbować wegańskiej diety:
- większa świadomość spożywanych posiłków – poznajesz nowe sposoby łączenia znanych Ci produktów, które dotąd były tylko dodatkami tak, by stworzyć pełnowartościowe i pyszne posiłki;
- bardziej kolorowa i pełna nowych zapachów, smaków i przypraw kuchnia;
- lżejsze posiłki;
- coraz lepszy dostęp do zamienników mięsa, wędlin i serów oraz mleka, a także gotowych dań wegańskich i wegańskich zup – nie musisz wszystkiego gotować sam;
- coraz więcej energii – wegańska, dobrze zbilansowana dieta bardzo szybko odciąża organizm, co zdecydowanie czuć;
- piękna skóra, włosy i paznokcie – przy odpowiednio zbilansowanej diecie bogatej w witaminy i minerały pochodzące z roślin dostarczasz odpowiednią ilość wszystkich ważnych składników, o których łatwo zapomnieć jedząc tradycyjnie (z mięsem i nabiałem) – skóra, włosy zaczynają nabierać blasku, paznokcie są mocniejsze;
- uczysz się nowych dań, kuchni międzynarodowej, których do tej pory nie znałeś – wegańskie gotowanie pobudza apetyt na nowości;
- jesz ekologicznie – jedzenie wegańskie odciąża naszą planetę- produkcja mięsa potrafi bardziej niż motoryzacja zanieczyścić atmosferę.
To co, próbujesz przejść na dietę wegańską?